Mallan luonnonpuisto ja Kitsiputous

_DSC9653

Maisema Kitsiputouksella

Retkemme Kilpisjärvelle ajoittui juhannuksen jälkeiselle viikolle. Saavuttaessamme Kilpisjärven ihastelimme korkeita tuntureita ja naapurimaiden vielä korkeampia vuoria. Kesä oli Kilpisjärvellä myöhässä ja tuntureiden rinteillä oli vielä paljon lunta.

Retkemme pääkohteeksi olimme valinneet Kolmen valtakunnan rajapyykin, jonne meidän oli tarkoitus mennä veneellä. Retkeilykeskuksesta saimme kuitenkin tiedon, että vene ei potkurivian vuoksi kulkenut vielä, mutta lähipäivinä kyllä taas. Koska olimme varanneet Kilpisjärvellä retkeilyyn vain päivän, oli meidän keksittävä toinen kohde. Päätimme lähteä Mallan luonnonpuistoon ja mikäli kaikki sujuisi hyvin, niin kulkisimme aina Kitsiputoukselle asti, josta palaisimme samaa reittiä takaisin.

Reitti Kitsiputoukselle lähtee Kilpisjärventien varrella sijaitsevalta parkkipaikalta ja kulkee pääosin tunturissa. Alun nousu koivikosta oli vaikeakulkuista, polku oli kapea, juurakkoinen ja paikoitellen kivikkoinen, maa märkä ja ylämäet saivat sykkeemme nousemaan. Koivikon jälkeen avautui kuitenkin upea tunturimaisema, jota jatkui aina Kitsiputoukselle asti. Kitsiputouksella pidimme evästauon ja myös Ukko heräsi syömään.

Tapasimme reitillä useita kulkijoita, osa oli päiväretkellä käymässä Kitsiputouksella ja jotkut olivat olleet yötä Kuohkimajärven autiotuvalla, jonne reitti Mallan luonnonpuistosta vie. Ukko oli tapaamistamme retkeläisistä nuorin vaikkakin muutamia muitakin lapsia näkyi.

Ukko nukkui tavalleen tyypillisesti liikkeessä ollessamme ja vaikutti kantoliinassa hyvin tyytyväiseltä. Olimme vaihtaneet Ukolle vaipan juuri ennen lähtöä ja koska tarvetta vaipanvaihdolle ei maastossa tullut, emme alkaneet vaihtamaan vaippaa maastossa. Kylmä ilma ja tuuli paljaalla iholla olisi varmasti hermostuttanut Ukon. Olimme pukeneet Ukolle päälle pari kerrosta vaatetta ja ulkoilupuvun, mutta jotakin lisäisimme vielä jalkojen suojaksi seuraavalle pidemmälle tunturireissulle tai sitten ottaisimme Ukon kantoreppuun, jossa tuulensuojaa on enemmän.

 

 

Olimme maastossa reilu neljä tuntia, matka Kitsiputoukselle vei meiltä reilu 1,5 tuntia. Kokonaismatka oli noin 11 kilometriä. Reitti Kitsiputoukselle on meidän arviomme mukaan luonteeltaan keskivaikea/vaikea. Polku on selkeästi merkattu, mutta paikoitellen vaikeakulkuinen. Oman haasteensa antaa myös tuuli, joka tuntuu tunturissa kulkiessa sekä varusteltujen taukopaikkojen puute. Reitin varrella ei ole suojapaikkaa, wc:tä tai muitakaan palveluita. Rinteellä liikkui poroja, mutta yhtäkään sääskeä emme reitillä kohdanneet.

Katso video: Mallan luonnonpuisto Kilpisjärvi

Kohde: Mallan luonnonpuisto, Kilpisjärvi. Reitin lähtöpaikka 21-tietä (E 8) ajettaessa Kilpisjärven kylän jälkeen vasemmalla.

Muuta: Mallan luonnonpuistossa liikkumista on rajoitettu (kesällä käytettävä merkittyä retkeilyreittejä), lisätietoja Luontoon.fi-sivulta.

 

 

Leave a comment